İnsan, yapısı gereği sürekli acıdan kaçmak ve mutlu olmak ister. Bunu başarabilmek için de, uzun vadede kendisine zararı olsa bile, çeşit çeşit sorunlarıyla başa çıkma yöntemleri geliştirir. Bu yöntemler de genellikle, erken çocukluk döneminde, içinde yetiştiği aileye, topluma, kültüre, şartlara göre şekillenir. Kendine geldiğinde, kendini tanımaya başladığında, bilerek ve bilmeyerek, hatırladığı ya da hatırlamadığı pek…
Author: esra
Ben Kimim?
Herhalde dünyadaki herkesin, ama bilinçli, ama bilinçsizce cevabını aradığı bir soru bu: Ben kimim? Kendini tanıma, bilme, anlama merakı ile dolu insan. Ben kimim? Nasıl bir insanım? Neleri severim? Neleri sevmem? Ne isterim? Aslında nasıl birisi olmak istiyorum? Ne yapmak istiyorum? Bu hayatta neleri başarmak, neler ortaya koymak istiyorum? Beni neler mutlu ediyor, neler mutsuz…
Beynimiz neden bu kadar yorgun?
Neurobiology alanındaki gelişmeler sayesinde depresyonun, kişinin sürekli üzerinde taşıdığı, bir türlü üzerinden atamadığı, kurtulamadığı mutsuzluk hissinin, bunalımın, içinden çıkamadığı sıkışmışlık halinin sadece bir duygu, kişisel bir his, kısa sürede üzerinden atabileceği basit bir ruh hali olmadığı, bir acizlik, nankörlük, keyfilik olmadığı MR çekimleri ile ispatlanıyor. Özellikle olumsuz çocukluk tecrübelerine maruz kalan, mutsuz çocukluk geçiren, fiziksel,…
Duyguların Dili
Dile getirebildiğimiz ve dile getiremediğimiz pek çok duyguyu barındırıyoruz duygu dünyamızda. Kimi duyguları tanıyamadığımız, onlarla iletişimimizi, bağlantımızı kopardığımız ya da dondurduğumuz için dile getiremiyoruz. Kimi duygularımızı da, kullandığımız iletişim dilinde bir karşılığı olmadığı için dile getiremiyoruz. Hissettiğimiz duygunun adını koyamıyoruz. Ya da aslında, tam olarak nasıl hissettiğimizi de bilemiyoruz. İnsanın kendisi, iç dünyası ile iletişimin…
Yoga
Yoga kelimesinin, eski Hintçe’de ‘katılmak, birlemek, birleştirmek, boyunduruk altına almak’ gibi anlamlara gelen ‘Yuj’ kökeninden üretildiği düşünülüyor. Yoga temelde, ‘mind, body, spirit’ yani ‘zihin, beden ve ruh’ üçlüsünün senkronize edilmesi, birbiriyle iletişim içinde, uyumlu çalışması için geliştirilmiş bir teknik. 2000 yıl öncesine dayanan bu teknik, çıktığı topraklarda, zamanında ruhani gelişim için kullanılan bir yöntem olsa…
Oturmaya mı geldik?
Yaşanan acı, stresli, üzücü olayların insana bıraktığı belki de en olumsuz miras, insanın bedenine, hücrelerine kadar nüfuz etmesi, sızması ve orada sıkışıp kalması. Olaylar geçip gitse, kişi artık onları hatırlamasa, hafızasından sildiğini zannetse bile, hissedilen tüm korku, panik, üzüntü, kızgınlık, kırgınlık bedende, sinir sisteminde dolaşmaya devam ediyor. Kişi, nedenini anlamadığı bir şekilde sürekli patlamaya hazır,…
Yazmanın iyileştirici etkisi
Texas Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, öğrencileri 3 gruba ayırmışlar. İlk gruba, kendileriyle alakası olmayan bir konuda, her gün 10 dakika yazmaları istenmiş. İkinci gruba, ‘bu hayatta başınıza gelen en kötü şeyi yazın’ denmiş. Üçüncü gruba da, bu hayatta başınıza gelen en kötü şeyi ve o tecrübenizin bugünkü hayatınıza etkisini yazın, ‘geçmişte yaşadığınız o tecrübe, sizce…
Beden Kayıt Tutar
Neden sinirliyiz? Neden gerginiz? Neden mutsuzuz? Neden depresyondayız? Neden panik ataklarımız var? Neden bir türlü kendimizle, hayatımızla, etrafımızdaki insanlarla uyum içinde değiliz? Neden en ufak bir olumsuzlukta, kara bir delik gibi bizi içine çeken karamsarlığa yuvarlanıyoruz? Neden sürekli hem fiziksel, hem psikolojik olarak yorgunuz? Neden bedenimizde sürekli ağrılar var? Neden eşlerimizle geçimsizlik ve uyumsuzluk yaşıyoruz?…
Çocukluk döneminde maruz kalınan şiddetin vücutta sebep olduğu 7 değişim
Okuyacağınız yazı, çocukluk çağında maruz kalınan cinsel, fiziksel, duygusal ve sözlü şiddetten bahsetmektedir. Yaşadığınız deneyimler sebebiyle üzerinizde üzücü ve tetikleyici etkiler oluşturabilir. Kendinizi huzursuz hissetmenize sebep olacaksa ya da olduğu anda okumayı bırakmanızı ve derin nefes egzersizi yapmanızı tavsiye ederim. Çocukluk döneminde maruz kalınan, özellikle 7 yaş öncesinde ve yine özellikle sürekli olarak maruz kalınan…
Güvenli Alan
İngilizce’de ‘safe space’ ya da ‘safe place’ denilen, hayalimizde, bize ait, güvenli bir alan oluşturma tekniği, terapide sıklıkla kullanılan bir yöntem. Kişinin kendisini gergin, sinirli, üzgün, sıkışmış, panik hissettiği anlarda uygulayabileceği, kişiyi sakinleştiren, kalp atışlarını ve kan basıncını düzenleyen, görme, işitme, dokunma, koklama ve tat alma duyularını harekete geçiren basit ama etkili bir yöntem. Başlangıç…